Projecten Dynamische reisinformatie op Utrecht Centraal

Utrecht Centraal, het drukste ov-knooppunt van Nederland maakt zich met een ingrijpende verbouwingklaar voor de 100 miljoen verwachte gebruikers in 2030. Vanuit de trein stappenreizigers over op bussen en trams en vice versa. Hoe zorg je ervoor dat deze reizigersgoed geïnformeerd hun weg kunnen vervolgen?

Een van de belangrijke informatievoorzieningen zijn dedigitale displays (DRIS) op de bus- en tramhaltes. In opdracht van de ProvincieUtrecht verzorgt Movensis de aanbesteding en implementatie van deze zogenoemdeDRIS’en. Om reizigers goed te informeren zijn in de stationshal groteoverzichtsdisplays geplaatst en voorzien van reisinformatie over devertrekkende bussen en trams. Ook op de haltes op de busstations zelf zijndisplays geplaatst.

Naast het opstellen van het bestek en begeleiden vande aanbesteding, kwam ook de vervoerskundige kennis van Movensis goed van pas, vertelt de projectleider. "Stationslocaties zijn vaak complexe situaties. Met de kennis over het rijdenvan dienstregelingen, buffertijden en systemen van de vervoerder, kunnen wesneller verbeterpunten voor de reisinformatie doorgronden. Om de reisinformatiete verbeteren worden lokale detectievoorzieningen geïmplementeerd en komt ereen koppeling met de wisselbesturing van de tram om dynamische perrontoewijzingtoe te passen.”

Inmiddels zijn de voorzieningen aan de Jaarbeurszijdevan het station gereed. Later volgt ook het nieuwe bus- en tramstation aan deCentrumzijde van het station.


Project

Opdrachtgever Provincie Utrecht
Type DRIS
Periode Januari 2015 - heden

Meer weten?

190218 Ger3136L
Ger van der Peet
LinkedIn