Projecten Dynamische reisinformatie op Utrecht Centraal

Utrecht Centraal, het drukste OV-knooppunt van Nederland maakt zich met een ingrijpende verbouwing klaar voor de 100 miljoen verwachte gebruikers in 2030. Vanuit de trein stappen reizigers over op bussen en trams en vice versa. Hoe zorg je ervoor dat deze reizigers goed geïnformeerd hun weg kunnen vervolgen?


DIGITALE DISPLAYS

Een van de belangrijkste informatievoorzieningen zijn de digitale displays (DRIS) op de bus- en tramhaltes. In opdracht van de Provincie Utrecht verzorgt Movensis de aanbesteding en implementatie van deze zogenoemde DRIS’en. Om reizigers goed te informeren zijn in de stationshal grote overzichtsdisplays geplaatst en voorzien van reisinformatie over de vertrekkende bussen en trams. Ook op de haltes op de busstations zelf zijn displays geplaatst.

VERVOERSKUNDIGE KENNIS

Naast het opstellen van het bestek en begeleiden van de aanbesteding, kwam ook de vervoerskundige kennis van Movensis goed van pas, vertelt de projectleider. "Stationslocaties zijn vaak complexe situaties. Met de kennis over het rijden van dienstregelingen, buffertijden en systemen van de vervoerder, kunnen we sneller verbeterpunten voor de reisinformatie doorgronden. Om de reisinformatie te verbeteren worden lokale detectievoorzieningen geïmplementeerd en komt er een koppeling met de wisselbesturing van de tram om dynamische perron toewijzing toe te passen.”

Inmiddels zijn de voorzieningen aan de Jaarbeurszijde van het station gereed. Later volgt ook het nieuwe bus- en tramstation aan de Centrumzijde van het station.


Project

Opdrachtgever Provincie Utrecht
Type DRIS
Periode Januari 2015 - heden

Meer weten?

Joost
Joost Boor
LinkedIn