Projecten Vaker groen licht voor de fiets in coronatijd | Gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem besloot om tijdens de lockdown weken van de coronacrisis een groot aantal verkeerslichten anders in te stellen en zo de wachttijd voor fietsers te verkorten. Movensis mocht deze opdracht voor de gemeente uitvoeren. In totaal wijzigden we de instellingen van enkele tientallen verkeerslichten.

MINDER AUTOVERKEER EN MEER FIETSERS
Omdat er minder autoverkeer is en er meer wordt gefietst, krijgen fietsers vaker groen. Veel verkeerslichten staan standaard op groen voor fietsers als er geen verkeer is en de duur van groen licht voor auto’s is verkort zodat fietsers eerder door kunnen. Dit alles om 'ophoping' te voorkomen.

TIJDELIJKE AANPASSING

Haarlem heeft de tijdelijke aanpassing ingesteld omdat de verkeerssituatie door de coronamaatregelen is veranderd. Omdat veel mensen nu thuis werken is er minder autoverkeer. Tegelijk zien we dat het fietsverkeer is toegenomen. Ongeveer de helft van de verkeersregelinstallaties (VRI’s) in Haarlem zijn nu tijdelijk aangepast. De andere helft zijn voetgangersoversteekplaatsen of kruispunten waar geen verbeteringen voor fietsers mogelijk waren.

Samen met de gemeente Haarlem houden we actuele situatie goed in de gaten en waar nodig denken we na over aanvullende maatregelen.


Project

Opdrachtgever Gemeente Haarlem
Type VRI
Periode 2020

Meer weten?

Ronald
Ronald Koszczol
LinkedIn