Leer onze nieuwe collega Dave van Rooij kennen!

KUN JE JEZELF VOORSTELLEN?

Mijn naam is Dave van Rooij, ik ben 40 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, een zoon van 9 jaar en een dochter van 6 jaar. Na mijn opleiding Verkeerskunde aan de NHTV, ben ik in 2007 als Verkeerskundig adviseur gestart bij Royal HaskoningDHV. Ik heb daar 16 jaar met veel plezier gewerkt. Ik heb mij helemaal kunnen ontwikkelen als VRI-specialist, veel geleerd en gewerkt met leuke collega’s.

WAT HEEFT JE DOEN BESLUITEN OM TE GAAN WERKEN VOOR MOVENSIS?

Drie maanden geleden zag ik de vacature van Movensis voorbij komen en deze had een goede match met mijn CV. En afgelopen jaren heb ik regelmatig samengewerkt met een aantal medewerkers van Movensis. Dat was altijd een prettige samenwerking, dus heb ik gesolliciteerd op de functie. Gedurende mijn sollicitatiegesprek werd ik steeds enthousiaster. Ik kreeg een duidelijke uitleg over de werkzaamheden en waaraan ik kan bijdragen, dat sprak mij erg aan. Het was een spannende keuze om Royal HaskoningDHV te verlaten, maar door het vertrouwen wat Movensis mij gaf in het gesprek voelt het als een heel goed besluit. Na 16 jaar een andere omgeving en andere dynamiek en aan de slag als Verkeersregelkundige / projectleider VRI bij Movensis!

AAN WELKE PROJECTEN WERK JE MOMENTEEL? OF GA JE OPPAKKEN?

Movensis heeft recentelijk een opdracht van de gemeente Nijmegen ontvangen voor verkeersregeltechnische ondersteuning. Hieraan lever ik ook een bijdrage middels verkeerskundig beheer van de verkeerslichten. De stad Nijmegen ken ik al redelijk, maar om nu ook als Verkeersregelkundige daar aan de slag te gaan is erg leuk. Verder ga ik aan de slag met een aantal vervangingen van verkeersregelinstallaties in Haarlem in het centrum. Deze werkzaamheden zullen veel impact hebben op het verkeer, maar des te uitdagender om dit in goede banen te leiden. Daarnaast zijn er nog tal van VRI-projecten door het hele land waar Movensis aan werkt en ik een bijdrage mag leveren.

WELKE WERKZAAMHEDEN OF PROJECTEN GEVEN JOU HET MEESTE ENERGIE?

Civiele reconstructie projecten en wegenbouw projecten waarin verkeerslichten een component zijn vind ik leuk om op te pakken. Ik vind het een uitdaging om als specialist verkeerslichten ervoor te zorgen dat de discipline VRI goed wordt geïntegreerd in het definitief ontwerp. Als verkeerskundige denk ik dat ik alle raakvlakken met VRI’s overzie en vervolgens een projectteam kan overtuigen van bepaalde keuzes welke moeten worden gemaakt. Vervolgens ook tijdens de realisatiefase ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer is geborgd en dat de VRI wordt gerealiseerd zoals we hebben geëngineerd.

HOE ZIJN JE EERSTE WERKDAGEN BIJ MOVENSIS VERLOPEN?

Ik ben met open armen ontvangen en dat is erg leuk. Er is alle tijd genomen om mij wegwijs te maken in alle systemen en ik krijg de tijd om mij in te lezen in projecten. Ik heb ook meteen het vertrouwen gekregen om zelfstandig projecten op te pakken. Op mijn eerste werkdag mocht ik direct mee naar de klant, naar de gemeente Haarlem voor het afsluiten van een project en opstarten van een nieuw project. Ik heb gemerkt dat eigen initiatief enorm wordt gewaardeerd en dat ik volledig de ruimte krijg om alles zelf uit te werken.

WAT IS IN JOUW VISIE KENMERKEND VOOR EEN GOEDE SFEER IN HET TEAM?

We zijn allemaal specialisten met ieder zijn eigen discipline binnen het verkeerslichtenwereldje. Het Movensis VRI team is daardoor een divers team: we ontwerpen, specificeren en programmeren verkeerslichtenregelingen, ontwerpen VRI’s, schrijven bestekken en voeren directie bij projecten. We leren van elkaar en dat maakt ons team sterker. Uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde doel na: een efficiënte en veilige verkeersafwikkeling en een tevreden opdrachtgever. Deze gezamenlijke doelstelling draagt bij aan een goede sfeer, korte lijnen met collega’s en uiteraard humor op de werkvloer.

HOE ZOUDEN COLLEGA’S JOU OMSCHRIJVEN?

Ik ga ervan uit dat ze mij als een professional zien op VRI-gebied. En ik verwacht dat ze de komende periode mij ook privé beter leren kennen. Humor in het werk vind ik ook belangrijk.

OVER WELKE ASPECTEN VAN JE WERK PRAAT JE GRAAG MET ANDEREN?

Bekende opmerkingen op verjaardagen zijn natuurlijk dat men altijd erg lang moet wachten voor ‘het stoplicht’. Uitleg over hoe een verkeerslicht het verkeer regelt, welke keuzes er continu moeten worden gemaakt, draagt dan bij aan het begrip waarom men moet wachten. En uitleg over verkeersmanagement is voor de meeste leken tastbaar en dat geeft leuke gesprekken. Met vakspecialisten vind ik het leuk om te sparren over de toekomst van verkeersregelinstallaties.

WAT IS VOLGENS JOU DE BELANGRIJKSTE TREND VOOR 2024 BINNEN JE VAKGEBIED?

Uiteraard blijft de intelligente VRI ons vakgebied bezighouden, maar wat is nu eigenlijk een intelligente VRI? Beleidsmedewerkers of bestuurders hebben daar soms een heel ander beeld bij dan VRI-specialisten. Het ‘Internet of Things’ zorgt voor enorm veel mogelijkheden voor VRI’s. Verkeerskundigen worden hierdoor steeds meer ICT-specialisten. Ik ben ervan overtuigd dat de iVRI de toekomst wordt, maar het blijft belangrijk om oog te houden voor de verkeerskundige component van de intelligente VRI.

WAT WAREN JOUW BELANGRIJKSTE LEERMOMENTEN IN JE CARRIÈRE TOT NU TOE?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je verkeerssituaties moet beoordelen door de bril van alle type weggebruikers. En verder ontmoet je continu nieuwe mensen in projecten. Je ontmoet hele diverse mensen en van hun vakkennis, cultuur en hobby’s leer ik continu en dat vind ik leuk.

KAN JE DRIE DINGEN NOEMEN DIE JE NODIG HEBT OM JE WERK ECHT GOED TE DOEN?

Vanuit Movensis word ik goed gefaciliteerd om mijn werk te kunnen uitvoeren. Belangrijk hierbij is een team met brede ervaring met wie je kunt sparren.

WAT DOE JE GRAAG OP JE VRIJE DAG?

Ik ga graag met het gezin leuke dingen doen. Als hobby maak ik af en toe een rondje op mijn racefiets en mountainbike. En voetbal boeit me: ik ben jeugdtrainer en op dit moment geniet ik van de stand in de Eredivisie.

CONTACT

Heb je vragen naar aanleiding van dit interview dan kun je contact opnemen met Dave van Rooij via dave.van.rooij@movensis.nl.