Projecten Ontwikkelen van open en landelijke standaarden voor reisinformatie

In heel Nederland één landelijke standaard voor reisinformatie. Dat was de ambitie van Provincie Noord-Holland ruim tien jaar geleden. In samenwerking met verschillende partijen startten we het project Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie (GOVI).


DYNAMISCHE REIZIGERS INFORMATIE SYSTEMEN

Gezamenlijk realiseerden we de eerste Dynamische Reizigers Informatie Systemen (DRIS). Dit zijn displays op haltes met realtime reisinformatie. Door de jaren heen sloten steeds meer provincies zich aan.

Inmiddels zijn de zogenoemde DRIS uitgerold door heel Nederland en hebben de open datastromen voor reisinformatie hun weggevonden naar de app-aanbieders voor reisplanners zoals Google Maps, 9292, OVinfo etc.

DATASTROMEN

Voordat reisinformatie tot stand komt gaat data door complexe keten van systemen. Die verwerken per dag velen miljoenen berichten. Naast de open standaarden voor reisinformatie ontwikkelden we ook een goed systeem om de kwaliteit van deze datastromen continu te monitoren en te verbeteren.

BEHEER VAN DATA EN SYSTEMEN

Sinds december 2018 heeft dit project onder de naam OV-data een plaats gekregen binnen de organisatie DOVA. Ook is er een vast team in dienst genomen dat verantwoordelijk is voor het beheer van data en systemen. De kennis en expertise van Movensis wordt in deze nieuwe situatie ingezet bij nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie is te vinden op: www.dova.nu/ov-data


Project

Opdrachtgever DOVA/NDOV/GOVI
Type DRIS
Periode 2009 - heden

Meer weten?

Joost
Joost Boor
LinkedIn